Noskaidroti Baltijas valstu labākie pārtikas produkti!


Septembra sākumā Baltijas lielākajā pārtikas industrijas izstādē “Riga Food 2023” pirmo reizi Baltijā norisinājās prestižs pārtikas kvalitātes konkurss “The Baltic Taste Award 2023”, kurā savus izcilākos produktus starptautiski atzītas žūrijas vērtējumam iesniedza Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pārtikas ražotāji.

Konkursa “The Baltic Taste Award” mērķis ir noskaidrot Baltijas valstu kvalitatīvākos pārtikas produktus, labākos izcelt starptautiskā mērogā, veicināt ražotāju un viņu produktu atpazīstamību, sadarbību starp ēdināšanas uzņēmumu profesionāļiem un produktu ražotājiem.

Jau pirmajā gadā pārtikas kvalitātes konkursam bija iesniegti 102 dažādi pārtikas produkti 10 kategorijās: maize un miltu izstrādājumi; piens un piena produkti; gaļa un gaļas produkti; zivis un zivju produkti; medus; ogu, augļu un dārzeņu produkti, tostarp saldumi, šokolāde un rieksti; bezalkoholiskie dzērieni; raudzēti dzērieni; stiprie alkoholiskie dzērieni; vegānie produkti.

“Paldies pārtikas ražotājiem, kas lepojas ar saviem produktiem un piedalījās kvalitātes konkursā. Ikviens ir ieguvējs, jo katrs dalībnieks saņems starptautiskas žūrijas komentārus un ieteikumus konkrētā produkta pilnveidei vai redzējumu tā saderībai. Priecē, ka jau izstādē izveidojās jaunas sadarbības. Vairāki šefpavāri izteica vēlmi konkursam iesniegtos produktus iekļaut sava restorāna jaunajā sezonas ēdienkartē,” stāsta “Riga Food” vadītājs Rolands Nežborts.

“Salīdzinot ar citiem Eiropā rīkotajiem konkursiem, lepojamies, ka mūsu pārtikas kvalitātes konkursā bija tikai profesionāla starptautiska un pasaulē atzīta žūrija. Jāakcentē, ka Eiropas ekspertu garšas kārpiņas atšķiras un viņi spēj precīzāk novērtēt, kurš produkts ir eksportspējīgāks. Skats no malas vienmēr ir ļoti svarīgs! Eksperti augstu novērtēja, piešķirot pat maksimālos punktus, Baltijas valstu zivju, gaļas un piena produktus,” norāda “Pavāru kluba” valdes locekle Svetlana Riškova.

Profesionāla žūrija
7. septembrī Izstāžu centrā Ķīpsalā aiz slēgtām durvīm starptautiska žūrija – Eiropas vadošie šefpavāri, bārmeņi, someljē, pārtikas tehnologi – veica “aklo” degustāciju un četru stundu garumā vērtēja Baltijas valstu pārtikas ražotāju produktus. Žūrijas locekļi vērtēja produktu garšu, smaržu, tekstūru un izskatu, kā arī sniedza komentārus un ieteikumus produktu pilnveidošanai un saderībai ar citiem produktiem. Žūrijas sastāvā bija tādi pasaulē zināmi pavāri kā “Worldchefs” Centrāleiropas reģiona direktors, “Villeroy & Boch – Culinary World Cup” organizators, “Vatel Club Luxembourg” viceprezidents, Luksemburgas Pavāru skolas pasniedzējs Alens Hosterts (Alain Hostert) (Luksemburga), restorāna “Eiriksson Brasserie” īpašnieks, “Bocuse d’Or” Islandes prezidents Frīdgeirs Inge Eiriksons (Fridgeir Ingi Eiriksson) (Islande), restorāna “Dia 36.line” šefpavārs, Latvijas garšu pazinējs Lauris Aleksejevs (Latvija), restorāna “Akustika” šefpavārs Artūrs Taškāns (Latvija), Lietuvas Ilgtspējas akadēmijas vēstnesis Justīns Kapkovičs (Justinas Kapkovičius) (Lietuva), “Bocuse d’Or” Lietuvas prezidents Darjus Katins (Darius Katinas), Igaunijas prezidenta šefpavārs Taigo Lepiks, viens no biedrības “Jauno pavāru kustība” dibinātājiem Žanis Raivo Behmanis un citi.

Laureāti un visaugstāk novērtētie produkti
9. septembrī izstādes “Riga Food 2023” viesistabā pulcējās starptautiska žūrija, Latvijas, Lietuvas, Igaunijas pārtikas ražotāji un mediju pārstāvji, lai darbīgā un aizraujošā izstādes atmosfērā uzzinātu konkursa laureātus. Visaugstāko novērtējumu – zelta medaļas – saņēma 13 produkti, ar sudraba medaļām var lepoties 11 konkursam iesniegtie produkti, bet bronzas medaļas ieguva 15 produkti. Laiks iepazīt Baltijas kvalitatīvākos un gardākos produktus!

Visaugstākais vērtējums 13 produktiem
Starptautiskā žūrija augstu novērtēja Baltijas valstu zivrūpnieku produkciju – zelta medaļu saņēma “Sudrablīnis” par dabīgajiem foreļu ikriem un “LĪCIS-93” par šprotēm olīveļļā. Divas zelta medaļas ieguva “Royal Nordic” par zīmola “Queen Harbour” auksti kūpināto laša fileju un vītināto lasi (Jerki). Abi produkti ir izgatavoti no augstas kvalitātes atdzesētas norvēģu laša filejas superior. Arī “PŪRE” saņēma visaugstāko novērtējumu diviem produktiem – melleņu ievārījumam un bio melleņu ievārījumam. Abu ievārījumu receptes radītāja ir Dace Ersta. Vēl zelta medaļu ieguva “SunBears” par stipro alkoholisko dzērienu “Lāču piens – Apelsīns”, kura radītājs ir Māris Pāvilsons. Augstāko novērtējumu saņēma arī “Smiltenes piens” par produktu “Smiltenes siers” (50 %), kas tapis par godu Smiltenes 100 gadu jubilejai. Arī Alda Hāne devās mājās ar zeltu par liepu medu, kas ievākts no Pullēnu dravas liepām. “Tallegg” ieguva zelta medaļu par greipfrūtā un minerālūdenī marinēto broilera filejas šašliku, kura meistare ir Tīna Stinta (Tiina Stint). Nogatavināts T-bone steiks no liellopa muguras daļas arī tika atzīts pa izcilu, un “Airene” (zīmols “Brūzilu liellops”) devās mājās ar zelta medaļu. Augstāko vērtējumu saņēma arī “Foxy’s Bake Shop” vegānais kruasāns, kura receptes radītājs ir Aleksandrs Mono (Alexandre Monnot), un “Mantinga” tumšā itāļu maize “CIABATTA”, kas bagātināta ar rudzu saldskābi, rudzu iesala miltiem un augu šķiedrām.

Sudraba medaļas 11 pārtikas produktiem
“Riga Food 2023” prestižajā pārtikas kvalitātes konkursā “The Baltic Taste Award 2023” sudraba medaļas saņēma 11 produkti. Viens no sudraba medaļu ieguvējiem ir “Abavas” bezalkoholiskais cidoniju dzēriens “Sparkful Kombucha”, kura receptes radītājs ir Niklass Barkāns. Sudraba medaļu saņēma arī “Soira” par cieto sieru “LĪLAVU”, kas ir saņēmis pat trīs zelta zvaigznes pasaules lielākajā pārtikas vērtēšanas sistēmā “British Great Taste”. Lietuvas uzņēmums “MB Maži Mamutai” mājās devās ar sudraba medaļu par “Agrurkai” (“Pikantais gurķis”), kura meistars ir Viļus Tamošaitis (Vilius Tamošaitis). Kategorijā “Vegānie produkti” žūrijas locekļus ieinteresēja “Nata” čia kaviārs “Chia Caviar”, kura receptes radītājs ir Ivars Rutkovskis. Vēl sudraba medaļas saņēma “Lības dārzi” par produktu “Tillas-pastillas”, “LIDO” cūkgaļas kakla karbonāde brūkleņu marinādē un “Royal Nordic” karsti kūpināta laša fileja “Queen Harbour”. Par “Vēstures mantojuma” sērijas dāvanu komplektā “Diplomats” iekļautajām šprotēm ar citrona šķēli saulespuķu eļļā un olīveļļā sudraba apbalvojumu saņēma “UNDA”. Kategorijā “Medus” sudraba medaļu saņēma “Pūre” dažādu ziedu medus “Meds”, kas ir ievākts Kuldīgas novada pļavās un mežos. Savukārt kategorijā “Maize un miltu izstrādājumi” sudraba medaļas saņēma “Fazer Latvija” par “Fazer Street Food” auzu polārmaizi un “Foxy’s Bake Shop” dabīgā ierauga bageti jeb skābmaizi, kura radītājs ir Aleksandrs Mono (Alexandre Monnot).

Bronzas medaļas 15 Baltijas valstu produktiem
Bronzas medaļas, ko varēs lietot arī uz uzvarētājproduta iepakojuma etiķetes, kvalitātes konkursā “The Baltic Taste Award 2023” saņēma 15 produkti. Bronzas medaļu saņēma “Fazer Latvija” par “Fazer Street Food” polārmaizi ar kartupeļiem daudzveidīgai maltītei, “SOLO” maiznīca par kliju maizi un “Gbakery” par maizi ar cieto sieru “Itālijas garša”. Savukārt kategorijā “Gaļa un gaļas produkti” bronzas medaļu saņēma tikai “LIDO” cūkgaļas galerts mājas gaumē. Kategorijā “Piens un piena produkti” bronzas medaļu ieguva “Nõo Lihatööstus” par grilsieru “Cheesy grill”, kura meistare ir Anne Vere (Anne Värä), un “Jaunpils pienotava” par 9 % pilnpiena biezpienu. Par “Vēstures mantojuma” sērijas dāvanu komplektā “Diplomats” iekļautajām šprotēm nerafinētā augstākā labuma saulespuķu eļļā un olīveļļā un šprotēm ar lauru lapu saulespuķu eļļā un olīveļļā “Unda” saņēma divas medaļas. Arī “BLUE CIRCLE” arktiskās palijas produkts, kura receptes radītājs ir Lauris Apsis, ir ieguvis bronzas medaļu. Vēl bronzas medaļu saņēma “Pūre” dažādu ziedu medus “Meds” porciju iepakojumā, kas ir ievākts Kuldīgas novada pļavās un mežos. Ar bronza medaļu mājās devās arī “Skonio linija” par čili zupu ar auna zirņiem un kvinoju. Ne tikai vegāna, bet arī garšīga! Bet kategorijā “Stiprie alkoholiskie dzērieni” bronzas medaļu ieguva divi uzņēmumi: “SunBears” par izcilas kvalitātes stipro alkoholu “Ābolu saules lācis” un “Snowflake” par degvīnu “CRAFT VODKA”, kas destilēts tikai no labākajiem organiskajiem kviešu graudiem. Kategorijā “Vegānie produkti” bija divas bronzas medaļas – “Skrīveru Pārtikas kombinātam” par gardumu – vegāniskās piena konfektes “Gotiņa” un “LIDO” par pelmeņiem ar dārzeņiem.

Konkursu organizē: Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1, “Pavāru klubs”, Agroresursu un ekonomikas institūts sadarbībā ar Zemkopības ministriju.

Visus konkursa dalībniekus skatiet: https://ej.uz/baltic-taste-awards23

1437088191_12973.jpg
1452274820_12973.jpg
29488128_12973.jpg
178082368_12973.jpg
1316541457_12973.jpg
1030307873_12973.jpg
1039824588_12973.jpg
1651031683_12973.jpg
950351205_12973.jpg
1267576321_12973.jpg
1320235410_12973.jpg
1549293670_12973.jpg
355539810_12973.jpg
702665131_12973.jpg
82878805_12973.jpg
641688072_12973.jpg
245523278_12973.jpg
676039107_12973.jpg
206572054_12973.jpg
1502398886_12973.jpg
1445316079_12973.jpg
1834251916_12973.jpg
442711243_12973.jpg
382013814_12973.jpg
1855710525_12973.jpg
1640704105_12973.jpg
273358482_12973.jpg
177331323_12973.jpg
1986935612_12973.jpg
1648377791_12973.jpg
831964141_12973.jpg
160515915_12973.jpg
1005112324_12973.jpg
1153652161_12973.jpg
265368160_12973.jpg
745303453_12973.jpg
2107856781_12973.jpg
209788381_12973.jpg
1581455722_12973.jpg
520464019_12973.jpg
2132616397_12973.jpg
121104065_12973.jpg
1062729587_12973.jpg
615416499_12973.jpg
1718476612_12973.jpg
1628595375_12973.jpg
1584009633_12973.jpg
322291995_12973.jpg
1663124623_12973.jpg
279155024_12973.jpg
1018959108_12973.jpg
1969758989_12973.jpg
723477367_12973.jpg
1343911056_12973.jpg
1253366075_12973.jpg
1246474302_12973.jpg
427244951_12973.jpg
1490604665_12973.jpg
663572838_12973.jpg
530195338_12973.jpg
1700037934_12973.jpg
752642488_12973.jpg
409728838_12973.jpg
77412848_12973.jpg
194317626_12973.jpg
812188114_12973.jpg
1803576455_12973.jpg
697477472_12973.jpg
2028483453_12973.jpg
992352443_12973.jpg
976335461_12973.jpg
884365579_12973.jpg
795777601_12973.jpg
2020852181_12973.jpg
1162214172_12973.jpg
1850991670_12973.jpg
388305846_12973.jpg
222035168_12973.jpg
193187969_12973.jpg
1869103913_12973.jpg
426436696_12973.jpg
1935849972_12973.jpg
2047884388_12973.jpg
808818626_12973.jpg
406877979_12973.jpg
1228519092_12973.jpg
249593393_12973.jpg
1096523059_12973.jpg
1538651789_12973.jpg
1243154712_12973.jpg
1867861982_12973.jpg
1736351510_12973.jpg
1243723666_12973.jpg
338390003_12973.jpg
1544944926_12973.jpg
978585601_12973.jpg
1065744591_12973.jpg
512227311_12973.jpg
1127993879_12973.jpg
958025557_12973.jpg
623152441_12973.jpg
1971517530_12973.jpg
736062896_12973.jpg
1709273787_12973.jpg
1676106100_12973.png
661976493_12973.jpg
1645133401_12973.jpg
1823957363_12973.jpg
1833996206_12973.jpg
725917612_12973.jpg
1671879266_12973.jpg
280492247_12973.jpg
499433102_12973.jpg
801733090_12973.jpg
1404845910_12973.jpg