BALTIJAS VADOŠO IZSTĀŽU RĪKOTĀJS

Latvijas ābolu sidra ceļš ved uz starptautiskiem panākumiem!

Latvijas ābols un sidra darīšanas tradīcija šogad tiek celti godā divos starptautiskos notikumos Rīgā – sidru konkursā “Nordic International Cider Awards” un pārtikas izstādē “Riga Food”, kur no 7. līdz 9. septembrim norisināsies dažādi ar sidru saistīti pasākumi. Iepazīsti īsto, dabīgo sidru!

Starptautisks sidra konkurss Rīgā

Dabīgā ābolu sidra labās īpašības Latvijā sabiedrība sāk novērtēt pamazām, bet tikmēr 15 valstu sidra eksperti, ne tikai no Eiropas un Ziemeļvalstīm, bet arī no ASV un Kanādas, nešauboties brauc uz Latviju, lai iepazītu šo jauno sidra valsti un vērtētu mūsu sidrus starptautiskajā konkursā ’’Nordic International Cider Awards’’ (NICA) līdzās citu valstu sidriem. Kopumā konkursā pieteikti 243 sidri no 101 ražotāja 17 dažādās valstīs (Latvija, Lietuva, Igaunija, Zviedrija, Dānija, Somija, Norvēģija, Vācija, Spānija, Itālija, Nīderlande, Serbija, Austrija, Francija, Čehija, Beļģija, Polija). Sidra konkursa uzvarētāji tiks apbalvoti starptautiskās pārtikas izstādes “Riga Food” atklāšanā, kur klātesošos balvu ieguvējus sveiks Zemkopības ministrs Didzis Šmits.

Dabīgais sidrs – Latvijas ābols glāzē
Līdz šim nepelnīti maz Latvijā stāstīts par sidru – augstas kvalitātes dzērienu, kura ražošana dod jaunu elpu mūsu ābeļdārziem un sadarbībai ar augļkopjiem. Sidra ražošanai izmanto vietējos ābeļdārzos lasītus ābolus un mežābolus, izspiežot sulu un to fermentējot vairāku mēnešu un gadu garumā. Liela sabiedrības daļa kļūdaini kā sidru pazīst nevis dabīgi fermentētu dzērienu, bet saldi lipīgu, no ķīmiska koncentrāta ražotu stiprinātu limonādi, kam nav nekāda sakara ar dabiskā sidra kvalitātēm ne smaržas, ne garšas, ne iedarbības ziņā. Īstais sidrs ir ar zemu alkohola saturu un vairāk der baudīšanai kopā ar dažādiem ēdieniem, izceļot to garšas.

Ziemeļvalstīs – Norvēģijā, Zviedrijā un Somijā, kur alkohola tirdzniecība ir valsts monopols, tieši ābolu sidrs ir ieguvis valsts atbalstu kā nacionāls, kvalitatīvs dzēriens – tas ir viegls, mazalkoholisks, kvalitatīvs, un tas ir vietējais ražojums, ar ko lepojas kā ražotāji, tā valsts un mediji. No Norvēģijas vien uz NICAs sidra konkursu Rīgā vērtēšanai tiek sūtīti 25 ražotāju sidri.

NICA konkursa žūrijas pārstāve un sidra ražotāja Christine Walter no ASV par Latvijas sidriem izteikusies šādi: ‘Latvija jau sen bija to valstu sarakstā, kuras vēlējos apmeklēt. Un tad sidra konkursā Norvēģijā pagājušā gadā es biju žūrijā un vērtēju šos Latvijas neticami labos sidrus un iepazinos ar vairākiem sidrdariem no Latvijas. Tādēļ šī gada konkursu un braucienu uz Latviju gaidu ar vislielāko satraukumu un nepacietību!’

Sidra festivāls izstādē “Riga Food”
Sidra festivāls notiks 7. septembrī pēc izstādes “Riga Food 2023” atklāšanas ceremonijas Latvijas nacionālajā kopstendā ekspozīcijā "Latvijas Sidra Ceļš". Tā būs unikāla iespēja iepazīt 12 Latvijas sidra daru ražojumus un 18 dažādu valstu (arī ASV) sidrdaru ābolu sidrus. Izstādes apmeklētāji varēs apjaust, cik daudzās valstīs sidrs ir īpašs dzēriens ar savu specifisku kultūru un tradīcijām.

Sidra seminārs “Sidra pasaules tendences un izaicinājumi” 8. septembrī izstāžu centrā Ķīpsalā
Latvijas un ārvalstu sidra ražotāji pulcēsies sidra seminārā, lai pārrunātu Ziemeļvalstu/Baltijas valstu ābolu sidru tendences, izaicinājumus un plānus, kā arī nozīmi tūrismā. Lai padarītu to vēl auglīgāku, daži augļi piedalīsies pasākumā arī "klātienē" semināru telpā – Latvijas Dobeles Dārzkopības institūta audzēto sidra un bumbieru šķirņu izstādē. Izpētīsim arī to, kā iesaistīšanās kulinārijas tūrismā var pavērt jaunas perspektīvas sidram. Runātāju vidū ir slaveni sidra eksperti no Anglijas, ASV, Kanādas, Zviedrijas. Interesenti varēs degustēt un salīdzināt sidrus no Gravenšteina ābolu šķirnes, kas auguši Kalifornijā un Norvēģijā.

Sekojiet sidra ražotāju dalībai "Rīga Food"!
No 7. līdz 9. septembrim izstādē "Rīga Food" ekspozīcijā "Latvijas Sidra Ceļš" piedalīsies 12 sidrdari: "Sabiles sidrs", "Abavas vīna darītava", "Mūrbūdu sidrs", sidra darītava "Mr. Plūme" , Turkalnes muižas klēts, Kabiles muižas vīna darītava, "Tālava", "Zilver", "Herbsts", "Abuls", "Lauskis" un Līgatnes vīna darītava. 7. septembrī no plkst. 12.00 Latvijas nacionālajā kopstendā dzirkstīs sidra festivāls – Baltijas un ārvalstu sidru degustācija. Nāc uz izbaudi 100% īstu ābolu sidru!
Sekojiet aktuālajai informācijai arī Facebook: https://fb.me/e/1fqd8Fpqv

NICA konkursa un tā ievaros organizēto pasākumu rīkotāji un atbalstītāji
NICA konkursu Latvijā organizē LLTA “Lauku ceļotājs” sadarbībā ar Latvijas sidrdariem un Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrību, Norvēģijas lauku tūrisma organizāciju HANEN, "CiderWorld" (Vācija). Finansiāli atbalsta: LR Zemkopības ministrija, LOSP, "Latvia Travel" (LIAA), Eiropas Reģionālā attīstības fonda Baltijas jūras reģiona sadarbības projekts BASCIL Kulinārā tūrisma attīstībai.

Kontakti:
Asnāte Ziemele,
Latvijas Lauku tūrisma asociācijas “Lauku ceļotājs” prezidente (tel. 29285756)

1491482314_12761.jpg
1571419798_12761.jpg
118624627_12761.jpg
1782496802_12761.jpg
1111622170_12761.jpg
1321047954_12761.jpg
1064155453_12761.JPG
529313165_12761.jpg
817100141_12761.jpg
1466264131_12761.jpg
2037846607_12761.jpg
1746064196_12761.jpg
1752283501_12761.jpg
231860086_12761.jpg
1014272649_12761.jpg
1592752461_12761.jpg
562075131_12761.jpg
1535946579_12761.jpg
9574935_12761.JPEG
1045761471_12761.jpg
1948165821_12761.jpg
1048964905_12761.jpeg
477032089_12761.jpg
133426261_12761.jpg



Top