Inovatīvi produkti, vērtīgi pasākumi, jauni darījumi – veiksmīgi noslēgusies izstāde “Riga Food 2022”!
Septembrī Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā noslēdzās Baltijas nozīmīgākā pārtikas industrijas izstāde “Riga Food 2022”, kurā aktuālo nozarē prezentēja 412 uzņēmumi no 25 valstīm. Trīs dienas Ķīpsalā pulcējās gardēži un pārtikas nozares profesionāļi no visas pasaules!
“Neskatoties uz notikumiem pasaulē, arī šogad “Riga Food” pārliecinoši apliecināja starptautiskas izstādes statusu – izstādē piedalījās ievērojams ārzemju uzņēmumu skaits un to apmeklēja profesionāļi no vairāk nekā 30 valstīm. Savukārt pašmāju uzņēmumi joprojām turpina priecēt ar dažādiem inovatīviem, pat pārsteidzošiem produktiem, kas raisīja plašu rezonansi un ārvalstu profesionāļu vēlmi sadarboties,” norāda „Riga Food” vadītājs Rolands Nežborts.
Arī Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas Ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts izstādes atklāšanas ceremonijā uzsvēra Latvijas pārtikas produktu kvalitāti un eksporta palielināšanos: “Neskatoties uz dažādiem plaša mēroga satricinājumiem un krīzēm, ar kurām nākas saskarties Latvijas lauksaimniecības un pārtikas produktu ražotājiem, 2021. gadā, salīdzinot ar 2020. gadu, eksports palielinājās par vairāk nekā 82 miljoniem eiro.”
“Riga Food 2022” savas preces un pakalpojumus prezentēja 412 uzņēmumi no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Armēnijas, Beļģijas, Ķīnas, Vācijas, Spānijas, Lielbritānijas, Gruzijas, Itālijas, Moldovas, Malaizijas, Ziemeļmaķedonijas, Polijas, Portugāles – kopumā no 25 valstīm. 74 % no dalībniekiem bija ražotāji, 16 % – tirgotāji un vairumtirgotāji, 5 % – pakalpojumu sniedzēji, savukārt pārējie 5 % – citi.
“Riga Food 2022” bija apskatāmi 12 valstu – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Ungārijas, Ukrainas, Itālijas, Spānijas, Uzbekistānas, Gruzijas, Kanādas, Malaizijas, Moldovas – nacionālie kopstendi. Interesenti izstādē varēja apmeklēt Ukrainas, Gruzijas un Ungārijas nacionālo ekspozīciju atklāšanas un iepazīt katras valsts gastronomisko kolorītu.
Trīs dienu laikā izstādi apmeklēja 20 347 interesenti, no kuriem 25 % bija ārvalstu apmeklētāji. Profesionālie apmeklētāji bija ieradušies no 32 valstīm un kā galvenos mērķus izstādes apmeklējumam norādīja: informācijas iegūšanu, jaunu kontaktu veidošanu un iepirkumu pasūtījumu veikšanu.
Latvijas ražotāji vienkopus
Šogad Latvijā saražoto vienkopus varēja iepazīt Latvijas nacionālajā kopstendā un Zivrūpniecības nozares kopstendā. Latvijā ražotus saldumus, garšvielas, ievārījumus, gaļas izstrādājumus, sieru, maizi un vēl daudzus citus gardus pārtikas produktus Latvijas nacionālajā kopstendā prezentēja gaļas nams “Ādaži”, “Jaunpils pienotava”, garšvielu ražotājs “Valežs” un Latvijas Maiznieku biedrības biedri – “Dona”, “Lāči”, N. Bomja maizes ceptuve “Lielezers”, “Hanzas maiznīca”, SIA “Puratos Latvia” (“Pūres” produkti) un “Orkla Group” uzņēmums “Lanordija”.
Jau trešo gadu pēc kārtas izstādē varēja iepazīt arī visu Latvijas nozīmīgāko zivrūpnieku produkciju. Zivrūpniecības kopstendā startēja deviņi uzņēmumi: holdinga grupas “Gamma-A” uzņēmums “Līcis-93”, “Unda”, “Verģi”, “Brīvais vilnis”, “BraDava”, “Syfud”, “Karavela” ar zīmolu “Kaija”, “Sudrablīnis” ar gatavo maltīšu zīmolu “Express Gourmet” un "Royal Nordic”.
Baltijas pārtikas nozares inovācijas vienuviet
Veselīgs un inovatīvs – šie divi vārdi precīzi raksturo pēdējos gados latviešu radīto pārtikas nozarē. Inovatīvi ir ne tikai produkti, bet arī to radīšanas process! Par to varēja pārliecināties ikviens “Riga Food 2022” apmeklētājs, jo Ķīpsalā jaunākās inovācijas, tehnoloģijas un aktualitātes pārtikas produktu un dzērienu ražošanā un pārstrādē prezentēja Latvijas, Lietuvas un Igaunijas uzņēmumi.
Apmeklējot Latvijas Tehnoloģiskā centra organizētos inovāciju stendus, varēja nobaudīt inovatīvus vegānu produktus, piemēram, BEZpienu, makaronus ar kukaiņu pulveri, kā arī eksotisku, Latvijā audzētu augļu produktus u. c.
Pavāru sacensības
Otrajā izstādes dienā norisinājās konkursi “Latvijas gada pavārs 2022” un “Latvijas gada pavārzellis 2022”. Pēc spraigas pavārmākslas cīņas titulu „Latvijas gada pavārs 2022” un „Reaton” zelta pavārnīcu ieguva restorāna “Ferma” šefpavārs Nils Ģēvele, bet par labāko pavāra palīgu jeb pavārzelli tika atzīta “Ferma” pavāre Agate Batraga. Savukārt konkursā “Zero Waste Challenge”, kurā sacentās Latvijas, Lietuvas un Igaunijas profesionālo skolu komandas, šogad uzvarēja Tallinas tehnikuma pārstāvji. “Ceru, ka konkursi motivēs jaunos pavārus virzīties uz priekšu un attīstīties, lai nākotnē mēs varētu baudīt šedevrus,” – tā “Pavāru kluba” vadītāja Svetlana Riškova.
Vērtīgas diskusijas viesistabā
Plašu rezonansi pārtikas un tūrisma nozarē raisīja diskusija “Ēdināšanas uzņēmuma kvalitāte un serviss “MICHELIN” zvaigžņu restorānos”, kas norisinājās “Riga Food 2022” viesistabā. Tajā uzstājās “MICHELIN” zaļās zvaigznes ieguvējs – Tallinas restorāna “Fotografiska” šefpavārs Pēteris Pihels. Piedalījās arī Islandes restorāna “Eiriksson Brasserie” šefpavārs Fidgeirs Ēriksons, viena no pasaules labākajām konditorēm Fransiane Tartari, lietuviešu restorāna “Ertlio namas” šefpavārs Toms Rimīdis, pašmāju restorāna “Ramen Riga” šefpavārs Mārtiņš Sirmais un Valmieras restorāna “Akustika” šefpavārs Artūrs Taškāns, kā arī Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas (ALTA) prezidents Ēriks Lingebērziņš, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste, Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis un vēl citi.
Daudzpusīga programma
Izstādē notika dažādi pasākumi profesionāļiem par aktualitātēm pārtikas nozarē, tostarp seminārs “Inovatīvi un ilgtspējīgi risinājumi pārtikā un iepakojumā”. Kā jau ierasts, izstādē norisinājās starptautiska kontaktbirža biznesa kontaktu dibināšanai, kurā šogad piedalījās vairāk nekā 130 uzņēmēju no 24 valstīm. Savukārt uz Atvērtās skatuves norisinājās pasaules populārāko alus šķirņu degustācijas – apmeklētāji Latvijas bārmeņu federācijas prezidenta Raita Akerblūma vadībā varēja izbaudīt vairāk nekā 25 pasaules populārākos alus.
Grila parks
Jau pie ieejas Izstāžu centrā Ķīpsalā virmoja kārdinoša grilēta ēdiena smarža, jo āra laukumā darbojās Grila parks. Apmeklētāji varēja uzzināt dažādas nianses par kūpināšanu, par liellopa gaļas pagatavošanu, par japāņu galda griliem. Visās trīs izstādes dienās notika grilēšanas dueļi, sacensības “Šašlika karalis un karaliene”, grilēšanas konkurss “Ērmanīts”, paraugdemonstrējumi un degustācijas. Interesenti varēja iepazīties un iegādāties daudzveidīgu grilēšanas aprīkojumu, sākot no visu veidu griliem līdz pat grila stangām. Profesionāļi konsultēja par grila izvēli, grila aksesuāriem, grilēšanas knifiņiem. Līdzās ar “Grilētāju brālības” vadītāju Juri Titovu Grila parkā darbojās arī restorāna “Re’chef” šefpavārs Ingmārs Ladigs.
Pārtikas kvalitātes konkursi
Jau tradicionāli „Riga Food” notika izcilas kvalitātes pārtikas produktu – piena, medus, maizes – konkursu uzvarētāju apbalvošana.
Medus konkursā “Riga Food” medaļas saņēma z/s “Ārbirzes” (biškopju Lilitas un Viļa Medņu dažādu ziedu medus no Smiltenes novada), z/s ’’Dorītes’’ (biškopja Jāņa Sulutaura liepu ziedu medus no Ķekavas novada) un z/s “Līdumi” (biškopes Guntas Somes dažādu ziedu medus no Augšdaugavas novada).
Piena kvalitātes konkursā par vislabāko puscieto sieru atzina “Talsu piensaimnieks” ražoto sieru “Talsu deviņkalnu siers, Deluxe” (meistares Kitija Alksne un Elīna Strauta), par vislabāko jogurtu – “Tukuma piens” ražoto “Jogurta dzērienu ar persikiem, marakuju un čia sēklām” (meistare Marina Haselbauma-Aselbauma), fermentēto piena dzērienu konkursā “Riga Food” zelta medaļu saņēma “Rankas piena” produkts “Tīrkultūra” (meistare Lelde Ķilupe). Piena dzērienu konkursā 1. vietu saņēma “Smiltenes piens” sūkalu olbaltumvielu koncentrāts “Piena spēks, bez laktozes, ar D3 vitamīnu” (meistare Sanita Galviņa-Misiņa). Savukārt 2021./2022. gada jauno piena produktu kategorijā “Sieri un sviests” par labāko atzina “Tukuma piens” ražoto “Sviestu ar trifeļu piedevu” (meistare Linda Lietiņa), kategorijā “Jogurti” 1. vieta tika piešķirta “Tukuma piens” ražotajam “Bulgāru jogurtam” (meistare Sandra Firleja), kategorijā “Deserti un biezpiens” zelta medaļu saņēma “Food Union grupas” biezpiena sieriņš “Kārums, zemeņu” (meistare Olga Belova), kategorijā “Saldējums” 1. vieta tika piešķirta “Rūjienas saldējums” ražotajam “Rūjienas kefīra saldējumam ar persiku piedevu vafeļu glāzītē” (meistare Sanda Gūte).
Izstādē tika sumināti arī maizes konkursa “Ēdiens kā zāles” laureāti. Šogad konkursa devīze bija “Veselīga maize mūsdienīgam patērētājam”. “Maiznīca Priekule” saņēma zelta diplomu par rupjmaizi “Kukulītis”, “Cannelle Bakery” – par “Graudu maizi bez cukura”, N. Bomja maiznīca “Lielezers” – par “Miežu karašu”, “Lāči” – par “Sēklu maizi ar cigoriņu šķiedrvielu” un “Mājas rudzu maizi”. Arī “Dona” devās mājās ar diviem zelta diplomiem – par “Rudzu pilngraudu maizi” un “Krustpils rupjmaizi”, tāpat “Maiznīca Flora” saņēma divus “zeltus’’ par “4 graudu maizīti” un “Turaidas rudzu maizi”. Kviešu miltu “Karaša” un “Graudu maize”, ko ražo “Beātus” maiznīca “SOLO”, arī ieguva zelta diplomus. Augstāko atzinību saņēma arī “Hanzas maiznīcas” ražotā “Toste proteīna tostermaize” un “Rankas rudzu rupjā maize”, ko ražo z/s “Ķelmēni”.
Nākamā, 28. starptautiskā pārtikas, dzērienu, pārtikas pārstrādes, tehnoloģiju, iepakojuma, inovāciju, sabiedriskās ēdināšanas, viesnīcu un veikalu aprīkojuma un servisa izstāde “Riga Food 2023” notiks trīs dienas – 2023. gadā no 7. līdz 9. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, Rīgā.
“Riga Food” rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1.
Sekojiet līdzi izstādes jaunumiem mājaslapā: www.rigafood.lv
Sociālajos tīklos: www.facebook.com/rigafood
www.instagram.com/fair_riga_food/