Maizes konkursa “Ēdiens kā zāles” laureātus paziņos izstādē “Riga Food 2022”!
8. septembrī uzreiz pēc izstādes “Riga Food 2022” oficiālās atklāšanas ceremonijas tiks paziņoti un apbalvoti maizes konkursa “Ēdiens kā zāles” laureāti. Šogad konkursa devīze ir “Veselīga maize mūsdienīgam patērētājam”.
Maizes konkursa mērķis ir veicināt un popularizēt veselīgu dzīvesveidu, ikdienas uzturā lietojot mūsdienīgu, uzturvērtības ziņā augstvērtīgu maizi un saglabāt sentēvu maizes cepšanas tradīcijas, ražojot un godinot Latvijas rudzu rupjmaizi.
Konkursā piedalījās deviņi ražotāji, kas iesniedza 20 maizes divās kategorijās:
- rudzu rupjmaize (dažāda maluma rudzu miltu daudzums receptūrā, ne mazāk kā 90% no kopējā miltu daudzuma, ar/bez piedevām);
- kviešu, jauktu miltu, graudu, sēklu, kliju, citu piedevu un veidu maize.
Maize tika vērtēta pēc šādiem kritērijiem: mazāk sāls un cukura, vairāk šķiedrvielu, normatīvajiem aktiem atbilstošs marķējums, produkta garša un struktūra.
Kompetentā žūrija:
Zane Timpare, sertificēta uztura speciāliste, rokasgrāmatas “Ēdiens kā zāles’’ redaktore,
Gunta Evardsone, Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta nodaļas vadītājas vietniece,
Andis Brēmanis, diētas ārsts, Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs,
Lolita Neimane, diētas ārste, Rīgas Stradiņa universitātes Sporta un uztura katedras lektore, studiju programmu “Uzturs” un “Uzturzinātne” direktore, LDUSA valdes locekle
Atis Tupiņš, diētas ārsts, Rīgas Austrumu Klīniskās Universitātes slimnīcas “Biķernieki’’ Rehabilitācijas nodaļas speciālists
Ieva Treija, SIA “Gemoss’’ īpašniece
Šogad konkursu organizē Latvijas Maiznieku biedrība (LMB) un SIA “Ēdiens kā zāles” sadarbībā ar Latvijas Diētas ārstu asociāciju, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociāciju (LDUSA), ko pārstāv diētas ārste Lolita Vija Neimane, un Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT 1. Konkursa atbalstītāji ir Zemkopības ministrija un SIA "Gemoss”.
LMB vēlas turpināt un akcentēt gada sākumā noslēgto Veselības ministrijas un Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas noslēgto Sadarbības memorandu par pārtikas produktu sastāva uzlabošanu, līdz ar to popularizēt maizes ražošanas uzņēmumus un to produkciju, kā sociāli atbildīgus pārtikas produktu ražotājus un izplatītājus, kuri rūpējas, lai saražotie produkti būtu ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi patērētājiem.
Iepazīt maiznieku jaunumus un konkursa laureātu produkciju varēs no 8. līdz 10. septembrim izstādē “Riga Food 2022” Latvijas nacionālajā kopstendā, ko organizē Agroresursu un ekonomikas institūts ar Zemkopības ministrijas atbalstu.
Latvijas Maiznieku biedrība (LMB) ir Latvijā vienīgā brīvprātīga profesionālā organizācija, kuru vieno intereses par maizes ražošanas nozares attīstību un kopīga sadarbība maizes ražotāju interešu aizstāvībai un pārstāvībai. Jau 28 gadus LMB apvieno maizniekus, mazinieku sadarbības partnerus un popularizē maizes tradīcijas Latvijā.