Septembra sākumā Starptautisko izstāžu centru Ķīpsalā piepildīja garšas no visas pasaules, jo norisinājās Baltijas lielākā pārtikas industrijas izstāde “Riga Food 2025”. Šogad izstāde svinēja 30 gadu jubileju, pulcējot gardēžus, speciālistus, valsts un nevalstisko organizāciju pārstāvjus, pārtikas nozares ekspertus un uzņēmējus no visas pasaules!
Šogad jaunākās inovācijas un tehnoloģijas pārtikas un dzērienu ražošanā un pārstrādē prezentēja 450 uzņēmumu no 30 valstīm: Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Armēnijas, ASV, Azerbaidžānas, Beļģijas, Ēģiptes, Kipras, Ķīnas, Lielbritānijas, Grieķijas, Gruzijas, Moldovas, Nīderlandes, Indijas, Itālijas, Pakistānas, Polijas, Rumānijas, Somijas, Spānijas, Slovākijas, Turcijas, Ungārijas, Ukrainas, Uzbekistānas, Vācijas un Zviedrijas.
Ķīpsalā varēja paviesoties 13 kopstendos no 10 valstīm – Albānijas, Azerbaidžānas, Latvijas, Lietuvas, Moldovas, Itālijas, Polijas, Slovākijas, Ukrainas un Uzbekistānas.
Trīs dienu laikā izstādi apmeklēja 24 421 interesents, kas ir par 12 % vairāk nekā pagājušajā gadā! Šogad profesionālie apmeklētāji bija ieradušies no 35 valstīm. Profesionāļi kā izstādes apmeklējuma mērķus galvenokārt norāda informācijas iegūšanu, jaunu kontaktu veidošanu un iepirkumu pasūtījumu veikšanu. Plaši tika pārstāvēti veikalu tīkli no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Lielbritānijas, tostarp “Stockmann”, “Rimi”, “Elvi”, “TOP”, “LaTS”, “Depo”, “Narvesen”, “Lidl”, “Maxima”, “mc²”, “Caffeine”, kā arī daudzu valstu vairumtirgotāji.
“Riga Food 2025” piedāvāja plašu un daudzpusīgu pasākumu programmu vairākās norišu vietās. Trīs dienās izstādē notika 103 pasākumi – aizraujoši konkursi un čempionāti, demonstrācijas un meistarklases, nozarei vērtīgas diskusijas, jauno produktu prezentācijas un gardas degustācijas.
Latvijas zemkopības ministrs Armands Krauze izstādes atklāšanā uzsvēra, ka “Riga Food” jau 30 gadus piedāvā iespēju vienuviet iepazīt jaunāko pārtikas nozarē: “Daudzus gadus ar prieku apmeklēju šo izstādi. Tā ir iespēja redzēt Latvijas ražotāju jaunumus un iepazīt arī ārvalstu uzņēmumu piedāvājumu. Īpaši priecē Latvijas halle – pilna ar kvalitatīviem vietējiem produktiem, zinātnisko institūtu un izglītības iestāžu izstrādātām inovācijām, kuras arvien biežāk nonāk mūsu ikdienas patēriņā. “Riga Food” ir nozīmīgs tīklošanās punkts – šeit satiekas uzņēmēji, piegādātāji un sadarbības partneri no visas pasaules, veidojas kontakti un jaunas tirdzniecības iespējas. Tā ir vieta, kur Latvijas iedzīvotāji var baudīt un izgaršot produktus no dažādām valstīm. Lai veiksmīgi arī nākamie 30 gadi!”
“Riga Food 2025” atklāšanas ceremonijā piedalījās arī Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Māris Sprindžuks, Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības “BT 1” valdes priekšsēdētājs Viesturs Tīle, “Riga Food” vadītājs Rolands Nežborts, dažādu valstu diplomāti. Uzreiz pēc atklāšanas par godu 30 gadu jubilejai norisināsies “Riga Food” ilggadējo partneru sumināšana.
Latvijas ražotāji
Jubilejas izstādē Latvijas nacionālais kopstends priecēja ar bagātīgu un daudzveidīgu piedāvājumu. Piena un gaļas produktus, saldumus, garšvielas, olas, konservus, ievārījumus un vēl daudzus citus gardus pārtikas izstrādājumus prezentēja 21 pašmāju uzņēmums: “Alūksnes putnu ferma”, “Balticovo”, “Daugulis & Partneri”, “Jaunpils pienotava”, “Mosenc Coffee”, “Snack and More”, “Kronis Food”, “Kurzemes gaļsaimnieks”, “Rāmkalni”, “Valežs”, “Very Berry”, “525 Food Production”. Ar plašo Latvijas maizes ražotāju piedāvājumu iepazīstināja Latvijas Maiznieku biedrības biedri: maiznīca “DONA”, “LĀČI”, “Liepkalni”, “Maiznīca Priekule”, ’’Ķelmēni”, “Lielezers”, “Puratos Latvia”, “Pūre un “Lanordija”. Latvijas kopstendu izstādē organizēja Agroresursu un ekonomikas institūts ar Zemkopības ministrijas atbalstu.
Savukārt Zivrūpniecības kopstendā varēja iepazīt visu Latvijas nozīmīgāko zivrūpnieku, tostarp “Karavela”, “Brīvais vilnis”, “Royal Nordic”, “Starfish”, “Syfud”, “Unda”, “Verģi”, produkciju.
Latvijas garša
Šogad izstādes apmeklētāju sirdis iekaroja Latvijas halle, kurā virmoja atkalsatikšanās prieks, svētku atmosfēra un sacensību gars, un tam visam epicentrā – daudz lielisku vietējo produktu un inovatīvu risinājumu. Apmeklējot Latvijas halli, varēja sajust katra Latvijas novada īpašo stāstu un kulināro mantojumu. Ar gastronomisko piedāvājumu dižojās Dienvidkurzemes novads, Mārupes novads, Rēzeknes novads, Ropažu novads un Ventspils novads. Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas (LBLA) izveidotajā biokvartālā interesenti varēja uzzināt par bioloģisko pārtiku un tās ražotāju pārstāvētajām vērtībām, satikt ražotājus, nobaudīt un iegādāties viņu gardumus. “Mūsu mērķis ir parādīt, cik augstvērtīgi ir Latvijā ražotie bioloģiskie produkti. Bioloģiskie zemnieki ne tikai nodrošina sabiedrību ar kvalitatīvu un drošu pārtiku, bet arī rūpējas par vidi un bioloģisko daudzveidību,” tā LBLA valdes priekšsēdētājs Raivis Bahšteins. Apmeklētāji bija patīkami pārsteigti par plašo Latvijas medus piedāvājumu lielajā “Siguldas medus” ekspozīcijā. Savukārt “Novada garšas” stendā bija iespēja iepazīt produktu kvalitātes konkursa “Novada garša” augstāko novērtējumu ieguvušos produktus un nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas “Zaļā karotīte” produktus un to ražotājus.
Ilgtspējīgākais iepakojums
Lai veicinātu ilgtspējīga iepakojuma attīstību, Latvijas Iepakojuma asociācija sadarbībā ar Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību “BT 1” jau otro gadu izstādē apbalvoja trīs uzņēmumus par izcilu ieguldījumu ilgtspējīga iepakojuma attīstībā. Šogad konkursa “"Riga Food 2025” ilgtspējīgs iepakojums” atzinības un statuetes saņēma “Baltijas Marketing Serviss” par papīra pudeli Grieķijas “Extra Virgin” olīveļļai, “Pro Natural” par “Femme.eco” bioloģiskajām zāļu tējām sievietes veselības un labsajūtas atbalstam un “SPORA LAB” par micēlijmateriāla iepakojumu funkcionālo sēņu ekstraktam.
Latvijas gada pavārs un pavārzellis
Jau tradicionāli talantīgākie un drosmīgākie pavāri no visas Latvijas pulcējās izstādē “Riga Food”, lai mērotos spēkiem pavārmākslā. Šogad uzvaras laurus pārliecinoši plūca – titulu “Latvijas gada pavārs 2025” un ceļojošo ““Reaton” zelta pavārnīcu” izcīnīja – restorāna “John” pavārs Emīls Skalbergs. Otro vietu vietu konkursā “Latvijas gada pavārs 2025” ieguva Juris Niklāvs Dūze no restorāna “Ferma”, trešo vietu – Raivis Smirnovs no restorāna “Tails”. Savukārt par “Latvijas gada pavārzelli 2025” kļuva Rota Gundega Klētniece no restorāna “Ferma”, iegūstot balvā ““Reaton” koka pavārnīcu”.
“Monin Cup Latvia”
Kombuča, alveja, ašvaganda, kreatīns, godži ogu želeja – tieši tik radoši bārmeņi interpretēja šī gada konkursa “Monin Cup Latvia 2025” tēmu “Functional Future”, savās receptēs iekļaujot dažādas veselību un labsajūtu veicinošas sastāvdaļas. Šogad uz “Gemoss” skatuves izstādē par labākā kokteiļa autoru sacentās 13 bārmeņi, radot unikālus, funkcionālus un veselīgus kokteiļus ar zemu alkohola saturu. Galveno balvu – apmaksātu braucienu uz pasaulē vadošo bāra izstādi “Athens Bar Show” un simbolisko trofeju – zelta šeikeri – ieguva Dainis Matjušins par kokteili “Mind Bloom” (restorāns “Melnā Bite”). Otrajā vietā ierindojās Diāna Minha ar kokteili “Acerola Pink” (restorāns “GŌNGU”), trešajā vietā – Artjoms Opekunovs ar kokteili “Crimson River” (kokteiļbārs “No Saints”).
Šašliku meistaru čempionāts
Trīs mēnešus garš ceļš, septiņas aizrautīgas atlases kārtas, vairāk nekā 20 drosmīgu grilētāju, desmitiem kilogramu sulīgas cūkgaļas, ogļu maisi un tūkstošiem nodedzinātu nervu šūnu. Un tas viss, lai pirmo reizi izstādē noskaidrotu Latvijas varenāko šašlika meistaru. Divas dienas Ķīpsalā norisinājās “Latvijas šašliku meistaru čempionāta 2025” fināls, kur par labākā šašliku meistara titulu sacentās deviņi grilmeistari. Par labāko “Šašliku meistaru 2025” atzina un kronēja dāmu, kas ar savu šašlika burvību apbūra ne tikai žūrijas garšas kārpiņas, bet arī skatītāju sirdis, – Elīnu Baldi!
Viesmīlības zvaigzne
Konkursā “Latvijas viesmīlības zvaigzne” dalībnieki vairākās disciplīnās demonstrēja savas zināšanas un prasmes viesmīlībā, savukārt žūrijas locekļi izbaudīja augstākā līmeņa apkalpošanu. Šogad uzvaras laurus plūca un par “Latvijas viesmīlības zvaigzni 2025” kļuva Juris Semjonovs no restorāna “Pavāru māja Līgatnē”. Pirmās vietas ieguvējs saņēma unikālu iespēju stažēties “Michelin” zvaigznes restorānā un celt savas prasmes vēl augstākā līmenī. Otrajā vietā ierindojās Mārtiņš Bērziņš no itāļu restorāna “Allora Riga”, bet trešajā vietā – Lauris Rauza no “Fabrikas restorāna”. “Jūs veidojat lielisku apvienojumu starp “fine dining” un pašu radītām interpretācijām par viesu apkalpošanu, kas spēj savienot pastāvošos standartus un jaunas vēsmas. Kungi, jūs patiesi ceļat viesmīlības nozares latiņu augstāk!” tā apbalvošanas ceremonijā uzsvēra viena no viesmīļu konkursa žūrijas pārstāvēm, viesmīlības eksperte Inese Vīcupa.
Rīgas tējas dienas
Pēc ilgāka pārtraukuma izstādē atgriezās Rīgas Tējas dienas – ar aromātisku buķeti, siltu atmosfēru un iespēju iepazīt daudzveidīgo tējas pasauli. Latvijas hallē interesenti varēja baudīt tēju degustācijas un piedalīties aizraujošās meistarklasēs, tostarp par matču, “Yerba Mate”, zāļu un presētajām tējām, kā arī citiem tēju veidiem. Izstādes trešajā dienā norisinājās Latvijas Tējas čempionāts, kurā par labāko tējas meistaru šogad tika atzīts Mansurs Abdulmuslimovs (Mansur Abdulmuslimov). Otrajā vietā ierindojās Līva Igovena no “Teahouse GABA”, bet bronzas godalgu ieguva Arthur Mono. “Bija skaisti, iedvesmojoši un ļoti garšīgi. Pārsteidzoši, cik dažādi var pieiet vienas un tās pašas tējas pagatavošanai!” uzsver Latvijas Tējas biedrības vadītāja Gundega Silniece.
Gardākās kūkas
Jau tradicionāli uz “Gemoss” skatuves izstādē norisinājās apmeklētāju iemīļotais kūku konkurss “Paaudžu mantojums”, kurā sacentās 26 kūku meistari no visas Latvijas, piedāvājot citu par citu gardākas, skaistākas un neparastākas tortes. Uzvaras laurus plūca un “Paaudžu mantojums” trofeju – putotāju saņēma Anita Šteimane par kūku “Meža bērnības sapnis”. Otro vietu konkursā “Paaudžu mantojums 2025” ieguva Ieva Fišere ar kūku “Rabarberu mājas kūka”. Starp citu, pagājušajā gadā Ievas šokolādes kūka ierindojās 3. vietā. Savukārt šogad trešo vietu ieguva Linda Ozoliņa ar kūku “Medus kūka ar Latvijas dabas pieskārienu”. “Riga Food 2025” apmeklētāju simpātijas izpelnījās Anastasijas Zeizas-Seļezņovas kūka “Vienkārši torte pie tējas”. Gardās kūkas Ķīpsalā vērtēja “Gemoss” vadītāja Ieva Treija, zīmola “Lāči” radītājs Normunds Skauģis, kūku meistare Liene Zemīte, konditore un “Kairi café” īpašniece Maija Kaire, šefkonditore un grāmatas “Kūku karaliene” autore Amanda Ozoliņa un Latvijas Maiznieku biedrības izpilddirektore Gunta Duka.
Nākamā 31. starptautiskā pārtikas, dzērienu, pārtikas pārstrādes, tehnoloģiju, iepakojuma, inovāciju, sabiedriskās ēdināšanas, viesnīcu un veikalu aprīkojuma un servisa izstāde “Riga Food 2026” notiks 2026. gadā no 10. līdz 12. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, Rīgā.