Maizes konkursa “Ēdiens kā zāles” laureātus paziņoja “Riga Food 2022”!
8. septembrī uzreiz pēc izstādes “Riga Food 2022” oficiālās atklāšanas ceremonijas apbalvoja maizes konkursa “Ēdiens kā zāles” laureātus. Šogad konkursa devīze bija “Veselīga maize mūsdienīgam patērētājam”.
Konkursā piedalījās deviņi ražotāji, kas iesniedza 20 maizes divās kategorijās:
• rudzu rupjmaize (dažāda maluma rudzu miltu daudzums receptūrā, ne mazāk kā 90% no kopējā miltu daudzuma, ar/bez piedevām);
• kviešu, jauktu miltu, graudu, sēklu, kliju, citu piedevu un veidu maize.
Maize tika vērtēta pēc šādiem kritērijiem: mazāk sāls un cukura, vairāk šķiedrvielu, normatīvajiem aktiem atbilstošs marķējums, produkta garša un struktūra.
Laureāti:
- AS LPB “Maiznīca Priekule” saņēma zelta diplomu par rupjmaizi “Kukulītis” un divus sudraba diplomus par rupjmaizi “Lauku maize” un graudu maizi “Vārpiņa”.
- SIA “Lāči” saņēma zelta diplomus par “Sēklu maizi ar cigoriņu šķiedrvielu” un “Mājas rudzu maizi”, bet “Sēklu maize tumšā” tika novērtēta ar sudraba diplomu.
- Arī SIA “Dona” devās mājās ar diviem zelta diplomiem - par “Rudzu pilngraudu maizi” un “Krustpils rupjmaizi”, savukārt rudzu maize ’’Sēļu’’ saņēma sudraba diplomu.
- Kviešu miltu “Karaša” un “Graudu maize”, ko ražo SIA “Beātus” maiznīca “SOLO”, tika apbalvota ar zelta diplomu, bet “Mājas rupjmaize” ar sudraba diplomu.
- AS “Hanzas Maiznīcas” ražotā “Toste Proteīna tostermaize” ieguva zelta diplomu, bet “Rudzu rikas ar diedzētiem graudiem” – sudraba diplomu.
- z/s “Ķelmēni” par “Rankas rudzu rupjo maizi” ieguva zelta diplomu.
- Zelta diplomu par “Miežu karašu” un sudraba diplomu par “Dzirnavu Pilngraudu rupjmaizi ar sēklām un graudiem” saņēma SIA N.Bomja maiznīca “Lielezers”.
- SIA “Maiznīca Flora” saņēma zelta diplomus par “4 graudu maizītes” un “Turaidas rudzu maizi”.
- Arī SIA “Cannelle Bakery” saņēma zelta diplomu par “Graudu maizi bez cukura”.
Kompetentā žūrija: Zane Timpare, sertificēta uztura speciāliste, rokasgrāmatas “Ēdiens kā zāles’’ redaktore,
Gunta Evardsone, Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta nodaļas vadītājas vietniece,
Andis Brēmanis, diētas ārsts, Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs,
Lolita Neimane, diētas ārste, Rīgas Stradiņa universitātes Sporta un uztura katedras lektore, studiju programmu “Uzturs” un “Uzturzinātne” direktore, LDUSA valdes locekle
Atis Tupiņš, diētas ārsts, Rīgas Austrumu Klīniskās Universitātes slimnīcas “Biķernieki’’ Rehabilitācijas nodaļas speciālists
Ieva Treija, SIA “Gemoss’’ īpašniece
Šogad konkursu organizēja Latvijas Maiznieku biedrība (LMB) un SIA “Ēdiens kā zāles” sadarbībā ar Latvijas Diētas ārstu asociāciju, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociāciju (LDUSA), ko pārstāv diētas ārste Lolita Vija Neimane, un Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT 1. Konkursa atbalstītāji ir Zemkopības ministrija un SIA "Gemoss”.
Visas trīs “Riga Food 2022” dienas iepazīt maiznieku jaunumus un konkursa laureātu produkciju varēja Latvijas nacionālajā kopstendā, ko organizē Agroresursu un ekonomikas institūts ar Zemkopības ministrijas atbalstu.