BALTIJAS VADOŠO IZSTĀŽU RĪKOTĀJS

Pavāru konkursi raisa plašu rezonansi izstādē „Riga Food 2019”!

Šis ir ļoti īpašs gads Latvijas kulinārajā dzīvē, jo starptautiskajā pārtikas izstādē “Riga Food 2019” norisinājās seši pavāru konkursi, kuros kopā startēja 43 dalībnieki. Vēl jo vairāk – Latvijā pirmo reizi notika pasaules prestižākā pavāru konkursa „Bocuse d’Or” nacionālā atlase, kas ir viens solis tuvāk starptautiskajai pazīstamībai un kulinārijas kvalitātes celšanai.

Titulu „Latvijas gada pavārs 2019” pārliecinoši ieguva Pāvels Skopa

4. septembris Ķīpsalā iesākās īpaši rosīgi, jo jau no agra rīta konkursam gatavojās seši pavāri – Jānis Osis, Artūrs Bilzens, Pāvels Skopa, Jegors Porulevs, Mārtiņš Pupurs, Roberts Bedikers Bērtulis –, kuri pretendēja uz titulu “Latvijas gada pavārs 2019”, un seši pavāra palīgi – Laimons Ričards Gerliņš, Gustavs Raubiško, Daniels Damanis, Nikita Buslajevs, Sandis Damarovskis, Toms Fridrihsons –, kuri ne tikai centās palīdzēt saviem pavāriem, bet arī sacentās par titulu “Latvijas pavārzellis 2019”. Starp citu, konkurss „Latvijas gada pavārs” notika jau 16 reizi!

Šogad „Reaton” zelta pavārnīcu un 700 eiro ieguva Pāvels Skopa (restorāns “Koya”), 2. vietā atstājot Jāni Osi (restorāns “Fifty Six Twenty Four”), bet 3. vietā – Jegoru Porulevu no Igaunijas (restorāns “Hügge”). Par labāko pavārzelli žūrija atzina Nikitu Buslajevu, kurš gan ikdienā, gan konkursā strādāja kopā ar Jegoru Porulevu.

Kā atzina žūrijas pārstāve Fransiāne Tartari (Franciane Tartari) no Anglijas, tad domas par pavāru konkursa uzvarētāju visiem pieciem žūrijas locekļiem sakritušas, un Pāvels bija pārliecinošs uzvarētājs. Tiesa gan, Fransiāne piebilda, ka, salīdzinot ar konkursu, ko viņa Latvijā vērtēja pirms diviem gadiem, konkursantu līmenis esot nedaudz krities: “Gatavošanās procesā pavāriem vairāk vajadzētu testēt savu ēdienu garšas – dot tos baudīt gan draugiem, gan restorāna klientiem, uzklausīt viņu viedokli un uzlabot to, kas nav sanācis. Nevajag baidīties no kritikas, tā palīdzēs vairāk nekā pašpārliecinātība!”

„Dinozauru’’ cīņās triumfē Raimonds Zommers
Visvairāk skatītāju pulcēja konkurss “Meistarpavārs 2019”, ko paši tā dalībnieki jau iesaukuši par “dinozauru konkursu”. Sevi par dinozauriem sauc Latvijas vadošie šefpavāri, kuri ne tikai jau gadiem strādājuši, lai veidotu restorānu kultūru Latvijā, bet arī gozējušies dažādos televīzijas šovos. Raimonds Zommers, Valters Zirdziņš, Māris Jansons, Jānis Zvirbulis un Ingmārs Ladigs konkursā piedalījās divu svarīgu iemeslu dēļ – pirmkārt, aktualizēt pavāru profesijas nozīmīgumu un prestižu, otrkārt, pierādīt, ka “dinozauri” joprojām ir lieliski sava amata meistari. Šefpavāru uzdevums bija gana izaicinošs – stundas laikā pagatavot maltīti no “melnās kastes” produktiem, ko nodrošināja uzņēmums “Augļu serviss”. Meistarpavāra titulu šogad izcīnīja daudzu konkursu laureāts, restorāna “Entresol” šefpavārs Raimonds Zommers.

Latviju „Bocuse d’Or” pārstāvēs Dinārs Zvidriņš
Konkursu „Bocuse d’Or” dēvē par pavāru olimpiskajām spēlēm – pats prestižākais pavāru konkurss pasaulē, kas pulcē izcilākos pavārus Francijas pilsētā Lionā, kur konkurence un garšu bagātība sit augstu vilni.

Konkursā „Bocuse d’Or” Latvijas nacionālajā atlasē piedalījās tikai divi pavāri: Dinārs Zvidriņš un Juris Latišenoks ar saviem palīgiem – Tomu Fridrihsonu un Danu Ivanovu. Sacensība bija gana sīva, un līdz pat apbalvošanas brīdim bija redzams, ka abi konkursanti vēlas uzvarēt, taču uzvarētājs var būt tikai viens. Pirmo reizi „Bocuse d’Or” Latviju pārstāvēs Dinārs Zvidriņš. Žūrija vērtēja arī pavāra palīgus, par labāko atzīstot Jura Latišenoka palīgu Danu Ivanovu.

Žūrijas pārstāvis Jo Nelissens (Jo Nelissen) no Beļģijas, vērtējot abu konkursantu sniegumu, godīgi atzina: “Vēl ir ļoti daudz vietas izaugsmei! Godīgi sakot, šobrīd neviens no pretendentiem nav sasniedzis „Bocuse d’Or” līmeni, taču šis ir pirmais solis, lai tam tuvotos. Trenēties noteikti vajag daudz vairāk, jo katrai kustībai jābūt mērķtiecīgai un atstrādātai, katrai garšai pārbaudītai – vēl ir ļoti daudz darāmā!”

Latvijas komanda atkārtoti uzvar konkursā „Baltijas kulinārais mantojums”!
Jau par tradīciju kļūst Baltijas komandu konkurss “Baltijas kulinārais mantojums”, kur jau atkārtoti žūrija par labāko atzina Latvijas komandu. Savukārt skatītāju simpātiju ieguva lietuviešu komanda. Latvijas komandā startēja trīs pavāri: Kristīne Strode, Baiba Brasle, Aigars Sīlis un viņu menedžeris Viesturs Lasmanis. Lai šī konkursa tradīciju nostiprinātu vēl vairāk, apbalvošanas ceremonijā tika parakstīts trīspusējs sadarbības memorands, kas nosaka, ka turpmāk šis konkurss “ceļos” no vienas Baltijas valsts uz otru, tātad Latvijā to atkal sagaidīsim pēc trīs gadiem.

Konkursā “Zero Waste Challange” labāka Igaunijas kulinārā skola “Teko”
Baltijas skolu konkurss “Zero Waste Challange” aicināja jaunos pavārus aizdomāties par klimata pārmaiņām, ko rada arī ēdiena izniekošana, tāpēc konkursa mērķis bija atstāt pēc iespējas mazāk atkritumu. No katras Baltijas valsts konkursā piedalījās divas skolas, un labākā šoreiz izrādījās Igaunijas kulinārā skola “Teko”. “Līdz šim mūsu valstu kulinārās skolas ir dzīvojušas katra savā nodabā, starp tām trūka sadarbības, un šī konkursa lielais mērķis bija savest šīs skolas kopā – dot iespēju gan skolotājiem, gan skolēniem savstarpēji iepazīties un uzsākt pieredzes apmaiņu jau tagad,” stāsta „Pavāru kluba” valdes priekšsēdētāja Svetlana Riškova.

Starptautiska žūrija
Trīs dienu garumā konkursus vērtēja starptautiska un ļoti pieredzējusi žūrija: Jo Nelissens (Jo Nelissen) no Beļģijas, Fransiāne Tartari (Franciane Tartari) no Anglijas, Aleksandrs Prokopovičs (Aleksander Prokopovich) no Krievijas, Jerts Klecke (Gert Kletzke) no Zviedrijas, Dmitrijs Demjanovs, Emannuels Ville (Emannuel Wille), Pāvels Gurjanovs un Tarvo Stints no Igaunijas, Jērns Lī (Jorn Lie) no Norvēģijas.

Foto: Sergejs Skripa





Top