Jaunuzņēmumi prezentēs inovatīvas idejas pārtikas nozarē


5. septembrī, izstādē “Riga Food 2019” notiks Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) zināšanu kopienas “EIT Food” jauno ideju / jaunuzņēmēju konkursa “Inovāciju balvas” (Innovation Prize) fināls, kurā savus produktus prezentēs 10 pārtikas jaunuzņēmumi. Divi no dalībniekiem saņems grantu – pirmās vietas ieguvējam tie būs 10 tūkst. eiro, bet otrās vietas ieguvējam – pieci tūkst. eiro.

“EIT Food” “Inovāciju balvai” varēja pieteikties jaunuzņēmumi, kas rada inovatīvus produktus un pakalpojumus ar pievienoto vērtību pārtikas nozarei, sākot no ražošanas optimizācijas risinājumiem, jauna iepakojuma, pārtikas piedevām līdz produktu līnijām. Konkursa žūrija ir atlasījusi 10 finālistus, kas savas idejas prezentēs Demo dienā 5. septembrī plkst. 15.00 izstādē “Riga Food 2019” Ķīpsalā.

Uzņēmums "Smart Packaging" izmanto viedo sensoru sistēmas ēdiena iepakojumā, lai noteiktu ēdiena svaigumu un samazinātu pārtikas atkritumus vai veselības riskus, ko rada nepareizi ēdiena derīguma termiņi. 

"COWOW" radījis tehnoloģiju, lai noteiktu subklīniskā mastīta simptomus govīs pirms agrīno simptomu parādīšanās. Šāda agrā diagnostika ļautu lopkopjiem ārstēt saslimšanu laicīgi, izmantojot zāles pret iekaisumu, nevis antibiotikas.
“RichBerry” ražo produktus miltus un miltu maisījumus (to vidū arī bezglutēna produktus) no ķirbju sēklām, savukārt "Brain Functional" ir uzturvielām bagāti, vegāniski enerģijas batoniņi, kuru sastāvā esošie augu ekstrakti uzlabo smadzeņu produktivitāti un fokusu. 
"PLŪKT" piedāvā 11 veidu lapu un ziedu tējas, kas apvienotas unikālā receptē, kas varētu kļūst par alternatīvu tradicionālajai melnajai tējai bez ķīmiskām piedevām un kofeīna. 
"Kedeon Solutions" samazina ēdiena zaudējumus, kā arī mazina veselības riskus, kas rodas, ēdienam bojājoties neatbilstošā temperatūrā, to glabājot vai pārvadājot. Uzņēmums ir izstrādājis sensoru tīklu un platformu, kas ļauj precīzi izsekot temperatūras izmaiņām produkta ražošanas un pārvadāšanas procesā, samazinot zaudējumus un veselības riskus, kas rodas, ēdienam atrodoties neatbilstošā temperatūrā.
"Sourceful" ir radījuši inovatīvu produktu klāsta pārvaldes platformu tirgotājiem.
"Gardais" izveidojis inovatīvu produktu klāstu uz augu bāzes, kas kalpo kā alternatīva populāriem produktiem no dzīvnieku valsts produktiem un ir radīti, ievērojot ’’nulles atkritumu’’ (zero waste) principu. 
"INOVA PROTEIN" pēta un rada produktus, izmantojot sliekās atrodamos proteīnus, bet uzņēmums "Spirulina Nord" radījuši tehnoloģiju, lai laboratorijas apstākļos audzētu svaigas spirulīnas aļģes, ko izmanto kā unikālu uztura bagātinātāju..

Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūts palīdz uzņēmumiem, izglītības un pētniecības iestādēm sadarboties, lai radītu inovācijai un uzņēmējdarbībai labvēlīgu vidi Eiropā. Veidojot ciešas saites starp patērētājiem, uzņēmumiem, jaunuzņēmumiem, pētniekiem un studentiem no visas Eiropas, “EIT Food” atbalsta inovācijas un ilgtspējīgas ekonomikas iniciatīvas, kas vairo piekļuvi kvalitatīvai pārtikai, uzlabo vidi un veselību, kā arī rada jaunas darbavietas un palielina Eiropas konkurētspēju.kontaktpunkta Latvijā aktivitātes organizē RTU Dizaina fabrika sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitāti, Latvijas Lauksaimniecības universitāti, Pārtikas un veterināro dienestu un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu BIOR. Vairāk: www.eitfood.eu

RTU Dizaina fabrika
ir inovāciju un uzņēmējdarbības platforma ar Baltijā vislabāk aprīkoto prototipēšanas darbnīcu, augsti kvalificētu ekspertu komandu un zinātnisko atbalstu uzņēmējiem, vadītājiem un studentiem, lai radītu inovāciju idejas, augstas pievienotās vērtības produktus, inženiertehniskus risinājumus.