Izstādē “Riga Food” – par un ap Latvijas simts gadu garšu


Simts mājražotāji no visas Latvijas, Facebook konkursa “Meklējot Latvijas simtgades garšu” ēdiena – uzvarētāja – noteikšana katrā mūsu valsts novadā, aizraujoša diskusija par to, kā un kādas veidosies Latvijas nākamo simtgadu garšas. To visu starptautiskajā izstādē “Riga Food” aicina pieredzēt Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC).

Simts izstādes dalībnieki arī šogad iepazīstinās ar savu produkciju un piedāvās jaunus produktus. Tā ikviens varēs iepazīt un nobaudīt, piemēram, “Kugrēnu vīna” darīto piparmētru vīnu, “Mārlapiņu” saimnieks piedāvās mārrutku trifeles, Ligita Elksnīte – jau piemirsto cukurbiešu sīrupu, savukārt “Veselības laboratorija” – ābolu brendiju.

Elīna Ozola, LLKC Lauku attīstības nodaļas vadītāja: “Šogad Latvijas reģionu hallē “Novadu garša. Latvija” būs pat trīs saimnieki, kuri piedāvās dažādus produktus no kaņepēm. Tā Reinis Kļavis ieradīsies ar kaņepju saldējumu, jau iepazītais “Obelisk Farm” – ar kaņepju sēklām musli batoniņos, bet zemnieks Ingus Niedra – ar kaņepju pienu un kaņepju piena kokteiļiem.”

Reģionu stendos mazos pārtikas ražotājus pārstāvēs arī nelielie kooperatīvi. Izstādē varēs sastapt tādus jau iepazītus un iemīlētus mājražotājus, kā, piemēram, iepriekšējos konkursa “Tautas garša” uzvarētājus “Mazliet elegances”, z/s “Arumi”, “Ingverine”.
Gatavojoties izstādei, LLKC līdz augusta vidum Facebook aptaujā meklēja ēdienu, kas, pēc Latvijas iedzīvotāju domām, izturējis gadsimtu pārbaudi. Par to viennozīmīgi visos četros novados tika atzīts kartupelis. Savukārt mūsdienu smalkās virtuves garšas izstādē piedāvās iepazīt šefpavārs Valters Zirdziņš.

Jaunums šogad – paneļdiskusija “Latvijas nākotnes simtgades garša”, kas notiks 5. septembrī plkst. 14.00 un tiešraidē tiks translēta “Novada garša. Latvija” Facebook vietnē. Vēl viens jaunums – visu izstādes laiku īstenas latvju saimnieces kārtīgā ķēķī radīs dažādus gardumus un vadīs meistarklases. Savukārt 7. septembrī sadarbībā ar pavārzeļļiem no Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma taps prezentācija “Tradīcijas un oriģinalitāte latviešu ēdienos”, kuras uzvarētāju noteiks ar “Tautas garšas” balsojuma palīdzību.


Plašāka informācija: Raivis Maksis, LLKC Lauku attīstības nodaļas projektu vadītājs, tālr. 20012703


Informāciju sagatavoja
Ilze Rūtenberga-Bērziņa
LLKC sabiedrisko attiecību vadītāja