"Twins Wine House in Napareuli" gatavo vīnu pēc senākajām Kahetijas tradīcijām


Gruzijas vīna darītava "Twins Wine House in Napareuli" gatavo vīnu saskaņā ar senākajām Kahetijas tradīcijām, piemēram, vīna darīšanas procesā izmantojot kvevri (qvevri) - apjomīgu māla trauku, kas tiek izmantots tradicionālā Gruzijas vīna fermentācijai, uzglabāšanai un noturēšanai. Uzņēmuma produkciju varēs apskatīt no 5. līdz 8. septembrim Gruzijas nacionālajā kopstendā izstādē "Riga Food 2018".

2013. gadā Gruzijas tradicionālā vīna darīšanas metode ar kvevri traukiem tika iekļauta UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Tas norāda uz attiecīgās metodes unikālo dabu un ir vēstījums visai pasaulei, ka vīns ir senās Gruzijas kultūras neatņemama sastāvdaļa. "Twins Wine Cellar" vīns tiek gatavots no augstākās raudzes vīnogām, kas tiek ievāktas Napareuli apkaimē. Vīns dabiskā veidā tiek filtrēts kvevri traukos, kurus nav nepieciešams ķīmiski apstrādāt, līdz ar to vīns iegūst īpašu kvalitāti un garšu, kas atšķiras no citiem vīniem.

Dvīņi Gija un Gela Gamtkitsulašvili (Gia Gamtkitsulashvili; Gela Gamtkitsulashvili) 2014. gadā atklāja īpašu kvevri un kvevri raudzētajiem vīniem veltītu muzeju. Muzeja kompleksā atrodas astoņus metrus augstu kvevri (krūkas) statuja, kā arī iespējams apmeklēt vairākas zāles, kurās var iepazīties ar kvevri izgatavošanas un kvevri vīna darīšanas procesu. Muzeja ievērojamākie eksponāti ir trīs kvevri trauki ar 500 litru tilpumu, kuri apskatāmi šķērsgriezumā. Tie apmeklētājiem sniedz iespēju detalizētā veidā apskatīt visu vīna darīšanas procesu: presēšanu, vārīšanu, dabisko filtrāciju, šķidruma atdalīšanu no vīnogu mizām utt.

Izstādes "Riga Food 2018" apmeklētāji varēs nogaršot sešus "Twins Wine House in Napareuli" vīna pagrabā gatavotā vīna "Qvevris Mze" paveidus.