Baltijas vadošo izstāžu rīkotājs
Riga Food iesaka

““Riga Food” ir kļuvusi par tradīciju un kvalitātes zīmi!” – tā Latvijas prezidents Raimonds Vējonis

9. septembrī Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā veiksmīgi noslēdzās Baltijas nozīmīgākā pārtikas industrijas izstāde “Riga Food 2017”, kas šogad radīja vēl plašāku rezsonansi un pulcēja vēl lielāku apmeklētāju skaitu.

Šogad izstādē „Riga Food” savas preces un pakalpojumus prezentēja 720 uzņēmumi no 35 valstīm. 47 % no dalībniekiem bija Latvijas ražotāji, 20 % – Latvijas importētāji un vairumtirgotāji, savukārt 33 % uzņēmumu bija no ārvalstīm.

Izstādē varēja paviesoties 15 valstu nacionālo kopstendu – Azerbaidžānas, Baltkrievijas, Čehijas, Gruzijas, Indijas, Itālijas, Meksikas, Latvijas, Lietuvas, Kanādas, Polijas, Slovākijas, Uzbekistānas, Ukrainas, Ungārijas – ekspozīcijā. Pirmo reizi “Riga Food” bija Azerbaidžānas un Meksikas kopstendi!

Četru dienu laikā izstādi apmeklēja 39 412 interesenti, kas ir par 1 % vairāk nekā pērn. “Riga Food 2017” apmeklēja profesionāļi no 54 pasaules valstīm.

Izstādi atklāja Latvijas Valsts prezidents un Zemkopības ministrs
“Riga Food 2017” oficiālajā atklāšanas ceremonijā piedalījās Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības BT 1 valdes priekšsēdētājs Viesturs Tīle un “Riga Food” vadītājs Rolands Nežborts. Tāpat ar savu klātbūtni bija pagodinājuši Azerbaidžānas, Baltkrievijas, Čehijas, Gruzijas, Itālijas, Moldovas, Ungārijas, Ukrainas, Kazahstānas, Polijas Slovākijas, Uzbekistānas un citu valstu vēstnieki un diplomāti.

Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis savā uzrunā norādīja, ka pārtikas nozare ir viena no Latvijas tautsaimniecībā būtiskākajām nozarēm, kas sekmīgi attīstījusies gadsimtu gaitā, nostiprinot Latvijas ražotāju profesionalitāti, produktu kvalitāti un atpazīstamību pasaulē. “Pēdējais gads pārtikas rūpniecības jomā ir iezīmējies ar pozitīvām pārmaiņām – vērojams stabils saražotās produkcijas apjomu kāpums, un tas, savukārt, apliecina, ka mūsu produkti ir pieprasīti ne tikai Latvijā, bet arī tālu aiz Latvijas robežām, sasniedzot tādus eksotiskus reģionus kā Apvienotie Arābu Emirāti, Āfrika, Dienvidāzija,” izstādes atklāšanā teica Valsts prezidents un ar lepnumu piebilda: ““Riga Food” ir lielākā pārtikai veltītā izstāde Baltijas reģionā, kas ir kļuvusi par atzītu tradīciju un kvalitātes zīmi.”

Kuplā skaitā Latvijas ražotāji!
Latvijas nacionālo kopstendu pārstāvēja 24 uzņēmumi no visdažādākajām pārtikas nozarēm – gan labi zināmi Latvijas un ārzemju tirgos, gan jaunpienācēji: gaļas nams “Ādaži”, uzņēmumus „Aloja Starkelsen”, “Dona”, „Dimdiņi”, „Kronis”, „Lat Eko Food”, „Mosenc”, “Jaunpils pienotava”, “Perfecto”, „Puratos Latvia”, “Rāmkalni Nordeco”, “Smiltenes piens”, “Skrīveru saldumi”, “Enhars”, „Valežs”, “Vladas SP”. Savukārt ar plašo Latvijas maizes ražotāju piedāvājumu iepazīstināja Latvijas Maiznieku biedrības biedri – “Dona”, N. Bomja maiznīca “Lielezers”, “Roga-Agro”, “Saldus maiznieks”, “Lāči”, “Vidzemes maiznīca”, “Hanzas Maiznīca” un maiznīca “Flora”.

Latvijas novadu garša
Latvijas novadu kolorītu un gastronomiskos labumus aicināja izbaudīt 150 Latgales, Kurzemes, Vidzemes un Zemgales mājražotāji, sīkražotāji, mazie un vidējie uzņēmumi, kas bija apkopoti “Riga Food” Latvijas novadu hallē.

Jau otro gadu izstādē notika konkurss “Tautas garša”, kurā interesenti degustēja dažādos Latvijas novados tapušos gardumus un balsoja par sev tīkamāko. Vislielāko atzinību izpelnījās dažāda veida asinsdesas no saimnieces Inetas Boles, Jāņa Smeltera gatavotais stiprais bezalkoholiskais dzēriens ”Ingverine”, Latvijā atpazīstamību jau guvušie Valta Grasberga dabīga piena produkti, Lāsmas Kiļupes dažāda veida sukādes šokolādē, augļu un ogu vīni no Leonīda Kradevica saimniecības, kā arī Agates Gūtmanes smalkie konditorejas izstrādājumi un kūciņas uz kociņa.

“Patiess gandarījums par mājražotāju atsaucību un izdomu. Labās atsauksmes izstādē un pēc tās sniedz iedvesmu tālākai virzībai un pārliecību par to, ka izvēlētais ceļš ir pareizs. Prieks, ka Latvijas garšu stāstu tālāk pasaulē vēstīsim ar lielisko z/s “Mazsālijas”, kuru žūrija sadarbībā ar Agroresursu un ekonomikas institūtu izvēlējās kā dalībnieku starptautiskajā pārtikas izstādē “Zaļā nedēļa 2018” Berlīnē,” stāsta LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis.

Kvalitatīva un daudzpusīga pasākumu programma
Līdztekus plašajai ekspozīcijai notika arī virkne prezentāciju, semināru, meistarklašu un biznesa tikšanos. Izstādē tika apbalvoti Latvijā ražotie augstas kvalitātes pārtikas produktu konkursi piena, maizes un medus kategorijā.

Starptautiskais iepakojuma konkurss
Lai popularizētu modernu un kvalitatīvu pārtikas produktu iepakojumu, izstādē notika konkurss „Izstādes ”Riga Food 2017” iepakojums Nr. 1”.

Pēc žūrija vērtējuma par vislabāko iepakojumu tika atzīts un “Grand Prix” saņēma SIA “Glear” par iepakojumu “Jersikas čipsi” ar mango salsas garšu” un ar zilā siera garšu. 1. vietu ieguva “Skrīveru Pārtikas Kombināts’’ par iepakojumu saldumiem – konfekte “Gotiņa” izlases iepakojums, 2. vietu – “Choco Group’’ par “Aqua Chocolate Collection” un “Orkla Confectionery & Snacks Latvija” par iepakojumu “Zefīrs šokolādē ar Rīgas Melnā Balzama upeņu pildījumu”, 3. vieta – LLC ‘’Badagoni” par iepakojumu “Wine lebels – GAU” un A/S “Tukuma Piens’’ par iepakojumu “Baltais Protein” jogurta dzērieni.

Visi žūrijas vērtējumā apbalvotie iepakojumi un “Riga Food 2017” apmeklētāju balsojumā 1. vietas ieguvušie iepakojumi tiks eksponēti starptautiskajā iepakojuma tehnoloģiju un loģistikas izstādē “Pakfood 2017” no 25. līdz 28. septembrim Poznaņā, Polijā.

Noskaidroti labākie pavāri un pavārzeļļi!
Ķīpsalā profesionalitātē un izveicībā mērojās Latvijas labākie pavāri un pavārzeļļi. Titulu ”Latvijas pavārs 2017” un “”Reaton” Zelta pavārnīcu” izcīnīja Dinārs Zvidriņš (“Grand Hotel Kempinski Riga”), 2. vietu ieguva Nauris Salenieks (restorāns “Kaļķu vārti”), bet 3. vietu – Jegors Poruļevs (pašnodarbinātais).

Savukārt, par „Latvijas pavārzellis 2017” tika atzīts Artūrs Bilzens (restorāns “Kaļķu vārti”), bet 2. vietā ierindojās Konstantīns Mihejevs (restorāns “Entresol”), apsteidzot 3. vietas ieguvēju Normundu Silkalnu (Valsts SIA “Rīgas tūrisma un radošās industrijas tehnikums”).

Rīgas tējas dienas un Latvijas nacionālais tējas turnīrs bērniem
Pirmajā izstādes dienā Ķīpsalā norisinājās Rīgas tējas dienas, kurās izstādes apmeklētāji vēroja dažādas tējas ceremonijas. Savukārt, pēdējā izstādes dienā pirmo reizi Latvijā notika Latvijas nacionālais tējas turnīrs bērniem, kur tējas gatavošanas meistarībā, kompozīcijas un degustācijas mākslā sacentās mazie tējas meistari. Par Latvijas nacionālā tējas turnīra berniem uzvarētāju kļuva Anete Dīriņa.

”Riga Food” rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar Latvijas Republikas Zemkopības ministriju, Agroresursu un ekonomikas institūtu, Latvijas Tehnoloģisko centru, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru, „EEN Latvija”, Pavāru klubu, „Diplomatic Economic Club Latvia”.

Nākamā – 23. starptautiskā pārtikas, dzērienu, pārtikas pārstrādes, tehnoloģiju, iepakojuma, inovāciju, sabiedriskās ēdināšanas, viesnīcu un veikalu aprīkojuma un servisa izstāde “Riga Food 2017” notiks 2018. gadā no 5. līdz 8. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, Rīgā, Latvijā.


Sekojiet līdzi jaunumiem mājaslapā: www.rigafood.lv un sociālajā tīklā: www.facebook.com/rigafood.



































Biļetes, Laiks, Vieta


Izstādes buklets


Ekspozīcija