Baltijas vadošo izstāžu rīkotājs
Riga Food iesaka

Zinātne un uzņēmējdarbība inovāciju stendā izstādē “Riga Food 2017”

No 6. līdz 9. septembrim izstādē “Riga Food 2017” Ķīpsalā darbosies ekspozīcija “Inovācija pārtikai”, kurā varēs saņemt informāciju par inovācijas procesā iesaistītajiem dalībniekiem pārtikas nozarē, dažādām pētniecības iestrādnēm jaunu produktu izveidei un uzņēmēju gatavajiem produktiem, kas tapuši sadarbībā ar Latvijas zinātniekiem un pārtikas tehnologiem.

Nav noslēpums, ka liela daļa jauno pārtikas produktu top nevis spontāni, bet gan ilgstošu pētījumu rezultātā. Lielie uzņēmumi, kam ir pašiem savas pētniecības un attīstības nodaļas, šos produktus izstrādā paši. Mazie – nereti vēršas pie pētniecības institūtiem. Šajā gadā Inovācijas stendā jau tradicionāli piedalās Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU), Dārzkopības institūts un Agroresursu un ekonomikas institūts, kas visi apvieno neskaitāmas struktūrvienības, kuru darbs ir pētīt jaunu šķirņu, garšu un variāciju izveidi un lietojumu pārtikā. Šīs iestādes arī galvenokārt piedalās visu jauno pārtikas produktu tapšanā Latvijā. Šogad institūti prezentēs jaunākos pētījumu rezultātus: graudaugu un pākšaugu (zirņi un pupas) ar paaugstinātu olbaltumvielu saturu lietojums, augļu un ogu blakusproduktu lietojums jaunu produktu izstrādē, ekstrudēti pākšaugu produkti, ar proteīnu bagāti pākšaugu batoniņi, pākšaugu pastētes u. c.

Jau vairākus gadus jauno uzņēmumu vidū novērojama tendence orientēties uz veselīgu dzīvesveidu – t. i., cukura, tauku satura un garšas pastiprinātāju samazināšanu, paaugstinot olbaltumvielu, šķiedrvielu un vitamīnu saturu produktos. Arī šajā gadā Inovācijas stendā varēs nogaršot dažādas veselīgas alternatīvas uzkodām un dzērieniem, piemēram, zirņu čipsus, tomātu un čili čipsus, čipsus ar samazinātu tauku saturu, pākšaugu pastētes un batoniņus, dabīgos augu eliksīrus, dabīgo pārtiku mazuļiem, kā arī izmēģināt dažādus traukus un galda piederumus, kas palīdz veselīga uztura paradumu veicināšanā (tostarp krokaino šķīvi, kas rada optisku ilūziju par lielāku porciju, nekā tā ir realitātē, un smagos galda piederumus, kas liek ēdājam dakšiņu cilāt lēnāk). Papildu jaunajiem produktiem jau tradicionāli varēs konsultēties par atbalstu uzņēmējdarbībai, patentēšanu, pārtikas produktu reģistrēšanu un testēšanu, kā arī saņemt informāciju par izglītības iespējām topošajiem pārtikas nozares speciālistiem.

Piektdien, 8. septembrī, LTC un EEN-Latvija sadarbībā ar LLU organizē semināru par tendencēm jaunu pārtikas produktu attīstībā “Inovācijas pārtikas produktu ražošanā”, kā arī starptautisku kontaktbiržu zinātnieku un uzņēmēju sadarbības veicināšanai. Kontaktbiržai šobrīd reģistrējušies jau teju 50 dalībnieku no Latvijas, Igaunijas, Polijas, Vācijas, Somijas, Ungārijas, Rumānijas, Moldovas, Ukrainas un Lielbritānijas. Dalībnieku reģistrācija un tikšanos rezervēšana turpināsies līdz pat 6. septembrim. “Riga Food 2017” pasākumu programmu skatiet: www.bt1.lv/bt1/rigafood/?link=00400000







Biļetes, Laiks, Vieta


Izstādes buklets


Ekspozīcija