Baltijas vadošo izstāžu rīkotājs
Seko mums:

Riga Food iesaka




"Food Union":  piensaimniecības nozare Latvijā lēnām koncentrējas profesionāļu rokās!

Lai gan fermu un govju skaits Latvijā ir samazinājies, kopējais saražotā piena apjoms ir pieaudzis. Tas nozīmē, ka ražošanas struktūra uzlabojas un attīstās pieprasījums pēc profesionālas fermu pārvaldības, norāda piena pārstrādes uzņēmumu grupas "Food Union" viceprezidents stratēģijas un biznesa attīstības jautājumos Normunds Staņēvičs.

Vienlaikus viņš atzīmē, ka piena pārstrādātājus satrauc, ka vairāk nekā puse Latvijā saražotā piena tiek eksportēta ārpus Latvijas. Kā raksturotu pašreizējo situāciju piena pārstrādes sektorā Latvijā kopumā? Vai situācija ir uzlabojusies, salīdzinot ar pagājušā gada beigām?

Kopumā nozares attīstība notiek pozitīvā virzienā un ir vairāki signāli, kas liecina, ka uzsāktais nozares attīstības vektors ir pareizs un iesaistītās puses strādā ar labākiem rezultātiem. Skatoties uz pašiem pamatiem - piena ražošanu -, redzam, ka kopējais saražotā piena apjoms Latvijā ir pieaudzis pagājušajā gadā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, bet fermu un govju skaits ir samazinājies, kas nozīmē, ka ražošanas struktūra uzlabojas un nozare kopumā lēnām koncentrējas profesionāļu rokās. Jau iepriekš esam runājuši, ka fermu vadībai ir jābūt profesionālai un jānotiek konsolidācijai un nozares apvienošanai, un tagad tas notiek. Profesionāla fermu attīstība pievieno daudz lielāku vērtību darbam, jo pareizāk izmanto pieejamos resursus.

Ja runājam par vidi, kurā zemnieki strādā, nevar neatzīmēt, ka Eiropas Savienība (ES) ir izveidojusi līdzsvaru tirgū, piemērojot jaunus instrumentus. Piena kvotas tika atceltas, un tad tirgū radās milzīgais sprādziens, taču tagad ir ieviesti tādi rīki kā atbalsts ražošanas samazināšanai, atbalsts izmešu samazināšanai utt., kas ir vērsti uz to, lai piena ražošana un pārstrāde kļūtu profesionālāka un tādējādi spētu nodrošināt līdzsvaru tirgū. Arī Eiropas un valsts atbalsts lauksaimniecībai ir palielinājies. Tas atkal nozīmē, ka ir labi priekšnosacījumi, lai nozare vairāk koncentrētos profesionāļu rokās. Mēs arī redzam tirgū vairākas pazīmes, ka attīstās pieprasījums pēc profesionālas fermu pārvaldības.

Vienlaikus grūts ir jautājums par piena produktu patēriņu. Šobrīd tas ir nozari bremzējošs un neļauj attīstīties ar tādu ātrumu, ar kādu gribētos. Šobrīd Latvijā patērē vismazāk piena produktu Ziemeļeiropā. Latvijā tie ir 190 kilogrami gadā uz cilvēku, Lietuvā - 205, Igaunijā - 230, bet Dānijā - 350 kilogrami. Ja ir mazs vietējais patēriņš, tas neveicina strauju pārstrādes attīstību.


Publicēta: 21.06.2017 01:20
Laura Cibule, Arta Goba, LETA




Biļetes, Laiks, Vieta


Ziņas


Ekspozīcija