BALTIJAS VADOŠO IZSTĀŽU RĪKOTĀJS

Restorāna „Benjamiņš” šefpavāre Valda Medne piedāvā recepti sama filejas pagatavošanai

Valda Medne jau 11 gadus ir pavāre un ne mirkli nav iedomājusies par profesijas nomaiņu. Valdai pavāra darbs nav tikai algots darbs – viņai tas ir kā dzīvesveids. Iepriekš Valda ir strādājusi dažādos Rīgas restorānos, bet tagad vairākus gadus ir restorāna „Benjamiņš” šefpavāre un jau trešo gadu aicina gardēžus baudīt īpašo Gastronomijas festivāla piedāvājumu!

Lai gūtu iedvesmu un smeltos pieredzi, Valda regulāri seko līdzi kulinārijas aktualitātēm citviet pasaulē, kā vistuvāko sev viņa min skandināvu virtuvi. Valda ir pamanījusi, ka arī restorānu piedāvājumos ir novērojamas dažādas modes tendences. Jau kādu laiku par modes lietu ir kļuvusi molekulārā jeb eksperimentālā virtuve, bet īpaši aktuāli tieši šobrīd ir Sous-Vide, kas ir gatavošana zemās temperatūrās. Restorāna „Benjamiņš” šefpavārei pašai nav viena mīļākā ēdiena, toties viņai ļoti garšo šokolāde, bet ikri un olīvas ir tie mazāk mīlētie. Lai gan Valda pati ir šefpavāre, viņa labprāt dodas uz restorāniem un kafejnīcām, lai izbaudītu citu profesionāļu sniegumu.

Neskatoties uz to, ka Valdai savs darbs ļoti patīk un padodas, arī viņai dažkārt ir jāpiedzīvo interesanti izaicinājumi. Šefpavāre ar smaidu sejā atceras vissarežģītāko ēdienu, ko reiz gatavojusi, – tas bijis skotu nacionālais ēdiens „Hagis”, kas gatavojams no aitu kuņģiem, turklāt arī šī ēdiena pasniegšana ir atsevišķs pasākums.

Valda lielu nozīmi piešķir ēdiena vizuālajam noformējumam, jo uzskata, ka cilvēks vispirms ēd ar acīm un tikai tad sāk baudīt ēdienu, turklāt uzsver – lai ēdiens labi garšotu, tas jāgatavo ar mīlestību.

Pagatavo Gastronomijas festivāla īpašo piedāvājumu pats!

Restorāna „Benjamiņš” šefpavāre Valda Medne piedāvā īpašu pavārmākslas šedevru, kuru pagatavojot jūs patīkami pārsteigsiet savus viesus. Rezultāts ir tā vērts, lai nedaudz pacenstos! Ja vēlies zināt, kā šis ēdiens garšo šefpavāres izpildījumā, dodies uz restorānu „Benjamiņš” Gastronomijas festivāla laikā no 26. augusta līdz 6. septembrim. „Benjamiņš” piedāvājumā būs vēl citi lieliski ēdieni, kuros iekļauti Latvijas sezonālie produkti.

Krāsnī pagatavota sama fileja ar ķirbju biezeni, krāsainām bietēm un zaļumu mērci

Pagatavošanas laiks: 30–40 min
Porcijas: 6 personām
Sarežģītība: vidēja
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas.

Sastāvdaļas:
Sams ~ 2–2,5 kg
Ķirbis 1 kg
Sīpols 2 gab.
Saldais krējums 0,5 l
Sviests 0,1 kg
Pipari
Sāls
Olīveļļa
Timiāns
Ķiploks 4 daiviņas
Bietes 0,8 kg
Zaļumi (dilles, pētersīļi u.c.)

Pagatavošana:
Samu izfilē un sagriež porciju gabalos.

Sakarsētā pannā eļļā liek apcepties sama porciju gabaliņus ar ādu uz leju. Uzber sāli, piparus un pieliek timiānu. Tad apgriež otrādi, pieliek sāli un liek sakarsētā cepeškrāsnī 185 grādos uz apmēram 8 minūtēm.

Ķirbi un sīpolu nomizo un sagriež vidējos kubiņos. Katliņā sakarsētā eļļā nedaudz apcep sīpolus un ķirbi. Tad pievieno dārzeņu buljonu un vāra, līdz ķirbis ir mīksts. Pievieno saldo krējumu un sviestu, kā arī sāli un piparus pēc garšas. Visu sablenderē.

Kad tas gatavs, tālāk gatavo bietes. Tās nomazgā un liek vārīties, līdz tās ir vidēji mīkstas. Nolej karsto ūdeni un uzlej pāri auksto ūdeni, jo tad bietes būs vieglāk notīrīt. Notīrītās bietes sagriež sev vēlamā formā un arī liek sakarsētā eļļā apcepties, pievienojot timiānu, sāli, ķiploku un piparus.

Lai pagatavotu zaļumu mērci, uz pannas apcep smalki sakapātus sīpolus un ķiploku. Pielej saldo krējumu. Pievieno sakapātas zaļumus, sāli un piparus, citronu sulu.

Uz šķīvja kārto biezeni, tad sama fileju un apceptās bietes. Pasniedz ar zaļumu mērcīti. Dekorē ar zaļumiem un citronu.

Foto: Sergejs Novokšonovs 

Tas nav vienīgais jaunums un pavārmākslas šedevrs, ko gardēži varēs nobaudīt Gastronomijas festivālā. Uzzini par citu festivāla dalībnieku piedāvājumiem mājaslapā www.gastrofest.lv!

Gastronomijas festivāls ir starptautiskās pārtikas izstādes “Riga Food 2015” gastronomiskais ievadpasākums, un to rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1.





Top