Labākie biškopji saņems “Riga Food” medaļas!
9. septembrī starptautiskajā pārtikas izstādē “Riga Food 2020” Ķīpsalā apbalvos labākos Latvijas biškopjus. “Riga Food” medaļas saņems konkursa “Garšīgākais medus 2020” uzvarētāji, kurus noskaidroja 18. jūlijā “Latvijas Biškopju vasaras saietā 2020”. Šogad konkursa “Garšīgākais medus 2020” vērtēšanā piedalījās tikai ekspertu komisija, jo saistībā ar COVID-19 pandēmijas ierobežojošiem pasākumiem, publiskas degustācijas nevarēja notikt un apmeklētāju vērtējums izpalika.
Kopumā tika iesniegts 41 medus paraugs. Eksperti sniedza vērtējumu trijās nominācijās: gaišais medus, tumšais medus un monoflorais medus.
Ekspertu komisijas locekļi:- Armands Krauze, Latvijas Biškopības biedrības (LBB) priekšsēdētājs;
- Ineta Eglīte, LBB pētniece, veterinārārste, mācījusies Boloņā (Itālija) medus sensorās vērtēšanas kursos un pie Nacionālā medus parādes ekspertiem “National Honey Show” (UK);
- Ričards Ivanovs, Latvijas vīnkopju un Vīndaru biedrības valdes priekššēdētājs, vīnu vērtētājs;
- Evita Straumīte, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas Tehnoloģijas katedras asociētā profesore, specializējusies produktu sensorā vērtēšana;
- Sandris Akmans, biškopis, mācījies Boloņā (Itālija) medus sensorās vērtēšanas kursos un pie Nacionālā medus parādes ekspertiem “National Honey Show” (UK);
- Jānis Vainovskis, biškopis, LBB valdes loceklis, dažādu monofloro medus veidu un dažādu medus jaukto produktu ražotājs.
Uzvarētāji: • "Garšīgākais Latvijas medus 2020" nominācijā
Gaišais medus Lolita Rudzīte, Pavasara - liepu medus, ievākts Skrīveru dendroloģiskajā parkā;
• "Garšīgākais Latvijas medus 2020" nominācijā Tumšais medus
Maija Malnača, dažādu ziedu medus, ievākts Viesītes novadā;
• "Garšīgākais Latvijas medus 2020" nominācijā Monoflorais medus
Ilze Grava-Niķe, liepziedu medus, ievākts Rīgā, Ēnas ielā.